Nieuws

3 augustus 2022
Houd levende organismen levend met Phase Change Material

Wanneer je de in België gevestigde winkel Reef-Corner binnen loopt, kijk je je ogen uit door alle prachtige koralen. Theo, Joey en Ruben vormen een hecht team dat vanuit hun passie voor koralen liefhebbers in heel Europa belevert. Niet alleen bij het kweken en onderhouden, maar ook bij het verzenden van koralen komt vakmanschap kijken. Joey Verhoeven, verantwoordelijk voor Wholesale en online verkoop, vertelde ons hoe ze middels Phase Change Material traypacks van Coolpack niet-succesvolle leveringen met maar liefst 75% hebben weten terug te dringen.

Organismen-Casus
Organismen-Casus2

Online koralen aanschaffen bij Reef-Corner

“Koralen zijn levende, beschermde dieren. Bij het kweken en onderhouden van koralen komt veel kijken: de kwaliteit van het water, techniek, bacteriën, temperatuurstabiliteit en ga zo maar door. Ik ben er op mijn 18e als hobbyist mee begonnen, net zoals dat andere mensen voor hun hobby bloemen kweken. Ik kweekte destijds één soort, en die verkocht ik. Ik en een vriend speelden wel eens met de gedachte hoe leuk het zou zijn hier zelf een groot bedrijf in te beginnen, zoals dat ook in Amerika gebeurt,” vertelt Joey.

 

Zo kwamen ze dichtbij huis bij Reef-Corner terecht, een prachtige winkel met koralen opgericht door de Nederlandse Theo van den Berg in 2004. Hier vinden liefhebbers een indrukwekkend aanbod aan zeldzame en minder zeldzame koralen, direct geïmporteerd vanuit onder andere Indonesië, Australië, Hawaii en Florida met al het voorbereidende werk dat hierbij komt kijken. “Er was nog geen webshop, en dat is waar wij kansen zagen,” legt Joey uit. In maart 2021 ging de webshop live, en sindsdien worden de koralen door heel Europa aan liefhebbers verkocht en verstuurd.

Koraal op temperatuur houden

“Koraal leeft in zeewater op een temperatuur van 24 tot 25 °C. Je denkt wellicht dat je koraal in de mooiste kleuren tegenkomt, maar in realiteit zijn het algen die zorgen voor de kleur. Deze algen leven van het licht en geven voedingsstoffen door aan het koraal. Als de watertemperatuur begint te schommelen, zoals je in Australië bijvoorbeeld ziet, laten de algen los en gaat het koraal dood. En dit is ook precies de uitdaging waar we tijdens transport naar klanten tegenaan lopen, want in het magazijn is het 24 °C, maar daarbuiten hebben we er geen enkele controle over” vertelt Joey.

Verpakkingsoplossingen zocht Joey in de eerste instantie in de medische sector. “Een vriend van me werkt in het ziekenhuis, en daar moeten wel eens organen naartoe of vanuit verzonden worden. Hiervoor gebruiken ze een verpakking met koelplaten en een temperatuurlogger. Toen ik zelf op zoek ging naar een soortgelijke oplossing, kwam ik bij Coolpack’s Phase Change Material uit. Omdat we door volumebeperkingen in de verzendverpakkingen baat hebben bij een flexibel temperatuurelement, kozen we niet voor vormvaste platen maar voor traypacks gevuld met Phase Change Material.”

Onderscheidende verpakking met PCM

Joey heeft veel testen uitgevoerd om tot de ideale verzendverpakking te komen. “Hierbij plaatste ik temperatuurloggers aan de binnen- en buitenkant van de verpakking, en experimenteerde ik met verschillende combinaties van heatpacks en PCM traypacks. Ik stem de verpakking af op de buitentemperatuur: bij koud weer kies ik voor een heatpack tezamen met een PCM traypack die ik op 16 °C bewaar, bij warm weer gebruik ik enkel een PCM traypack die ik op 25 °C bewaar. Zo zorg ik voor een temperatuur van 21 tot 25 °C binnenin de verpakking. Want zowel hierboven als hieronder komen de koralen in levensgevaar.”

Tijdens transport kan er soms onverhoopt iets misgaan. “Dat kost ons niet alleen geld, maar doet ook af aan de klantbeleving,” vertelt Joey. “Door een stabiele temperatuur binnen de verpakking te waarborgen, hebben we het aantal zendingen dat dood aankomt weten terug te dringen met maar liefst 75% tot een absoluut minimum. De PCM traypacks vormen natuurlijk een extra kostenpost in de verpakking, maar als ik kijk naar de kosten die het ons bespaard heeft, weegt dit er ruimschoots tegenop.”

De toekomst van Reef-Corner

Dankzij haar eigen import heeft Reef-Corner een unieke positie in Europa. “Wij beschikken over alle certificeringen om koralen, wat beschermde dieren zijn, zelf naar Europa te importeren. Daardoor kunnen wij koralen aanbieden die onze concurrenten niet zullen hebben. Klanten uit heel Europa komen fysiek langs in onze Belgische winkel om dit met eigen ogen te zien,” vertelt Joey met gepaste trots.

“En al is er online nog een wereld te winnen, lukt het ons al goed klanten door heel Europa via onze webshop te bedienen. Met onze verpakking onderscheiden we ons bovendien ook van concurrenten: die van ons is bijzonder effectief en ziet er goed uit.”

Meer weten?

Benieuwd geworden naar al het moois dat Reef-Corner te bieden heeft? Neem zeker een kijkje op hun webshop! Wil je meer weten over Phase Change Material en wat het voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.