Nieuws

3 augustus 2022
Bevroren voedselproducten vervoeren op -21°C met PCM

Broer en zus Koon en Jennifer Ho staan aan het roer van een groot productiebedrijf van authentieke en moderne Chinese gerechten, welke is voortgekomen uit een eethuisje van hun vader in Amsterdam. In de coronacrisis startte Jennifer Dimsummen.nl op: een webshop waarmee consumenten ook thuis konden genieten van Dim Sum. Dat zijn kleine gerechtjes uit de Chinese keuken, ook wel de tapas van China genoemd. Deze worden bevroren verzonden, met Phase Change Material gelpacks van Coolpack! Lees in deze casus hoe ze het bevroren transport van voedsel naar consumenten aanpakken.

Food-Casus
Food-Casus2

Van restaurant naar webshop

“Nadat mijn vader zijn tweede restaurant, Treasure, oprichtte, bleef de vraag naar culinaire hoogstandjes uit verschillende Chinese keukens toenemen. Zo werd het productiebedrijf geboren, welke vers ingevroren gerechten levert aan verschillende horecazaken, via groothandels. Het idee om de consumentenmarkt op te gaan lag er al wel, maar is door toedoen van de Coronacrisis in een stroomversnelling gekomen.”

 

Na zorgvuldig marktonderzoek onder consumenten, werd het platform Dimsummen.nl opgezet. Hier kunnen consumenten direct hun Dim Sum box bestellen, met gerechtjes, stoommandjes, theesmaken en sauzen voor twee personen. Mensen kunnen zo binnen 30 minuten genieten van verse Dim Sum. “We bereiden de Dim Sum van dagverse ingrediënten, stomen het voor en vriezen het dan in. Voor optimaal kwaliteitsbehoud is het daarom belangrijk om de Dim Sum bevroren te vervoeren en af te leveren,” legt Jennifer uit.

Nieuwe logistieke uitdaging bij bevroren transport

Logistiek steekt het (bevroren) beleveren van groothandels heel anders in elkaar dan direct aan consumenten leveren. De zoektocht naar een passende oplossing begon. Toen Jennifer met Coolpack in contact kwam, merkte ze echter dat er direct werd meegedacht. “Ik kreeg eigenlijk meteen een reactie op mijn aanvraag. Er werd heel goed met mij meegedacht en het schakelen ging enorm snel. Ik kreeg een aantal producten opgestuurd om uit te proberen.” vertelt Jennifer.

In de eerste instantie was Jennifer op zoek naar EPS dozen, om de zendingen goed te isoleren. “En wat betreft de koeling heb ik verschillende alternatieven overwogen. Vriesbusjes inzetten is kostbaar en de capaciteit kan niet volledig benut worden. Droogijs gebruik ik liever ook niet, met name in verband met de veiligheid van de consument en de relatief korte houdbaarheid. Coolpack adviseerde me daarom om gebruik te maken van gelpacks gevuld met een specifieke koelgel.

Bevroren transport met PCM zonder retourprocedure

Er is voor gelpacks in plaats van vormvaste koelelementen gekozen omdat de logistieke processen eenrichtingsverkeer waren: de verpakking blijft achter bij de klant. Om deze reden is het kostentechnisch gunstig om te kiezen voor gelpacks: lekvrije food safe polypropyleen zakken gevuld met koelgel. En in dit geval met een gel van Phase Change Material op -21°C.

De combinatie van een goed isolerende EPS doos en de gelpack met ijskoud Phase Change Material zorgt ervoor dat de dim sum gerechten bij transporten door heel Nederland diepgevroren en vers blijven. “We hebben deze oplossing zelf goed getest,” aldus Jennifer. “We merkten dat de gelpacks onder onze transportcondities na 24 uur nog steeds ijskoud en hard waren. Na 48 uur was de hardheid afgenomen, maar was de temperatuur in de verpakking nog steeds toereikend. Door te zorgen dat er voldoende gelpacks in de zendingen meegaan én daarbij zo min mogelijk ruimte voor lucht te laten, komen onze Dim Sum boxen vers bij onze klanten terecht. Tegen een relatief lage prijs!”

Meer weten?

Ben je een ondernemer binnen de foodsector die tegen logistieke uitdagingen bij het gekoeld of bevroren verzenden van zijn/haar producten loopt? Wie weet is Phase Change Material voor jou ook wel de uitkomst. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus neem gerust contact met ons op voor advies en een offerte op maat.